Halloween-kurpitsa ja guacamole

 

Esikoisemme koulussa Berkeleyssä järjestettiin syksyllä sadonkorjuujuhla, johon pyydettiin tuomaan nyyttärimeiningillä jokin ruokalaji. Oli syksy ja Halloween-hullutus kuumimmillaan. Pitopöydän kiistaton kuningas oli irvistävä kurpitsa, jonka suusta valui vihreää mönjää tarjottimelle. Viereen oli katettu jättikulho maissinachoja. Ennen kuin jono eteni ja meidän perhe ehti kurpitsan kohdalle, tuo guacamolella täytetty vihannespää oli tyhjennetty parempiin suihin. Jäi sen verran kaivelemaan, että oli pakko kokeilla samaa kotona.

Halloween-kurpitsa ja guacamole1 oranssi kurpitsa, koko maun mukaan
4 isoa ja kypsää avokadoa
1 lime
0,5 tl suolaa
0,5 tl mustapippurirouhetta
1 tomaatti
3 kevätsipulia tai 1 varsisipuli
1 dl tuoretta korianteria silputtuna
maissilastuja

Leikkaa kurpitsan kannan ympäriltä kurpitsan laki eli hattu irti työntämällä teräväkärkinen veitsi 45 asteen kulmassa sisään. Älä yritä leikata tai sahata kovaa kurpitsankuorta vaan tee aina uusi ja riittävän syvä pisto vanhan viereen niin monta kertaa, että olet kiertänyt täyden ympyrän, jolloin hattu irtoaa kannasta nostamalla.
Poista kurpitsan siemenet ja kuituinen sisus käsin, jäätelökauhalla tai lusikalla. Aikuinen voi auttaa loppuvaiheessa.
Voit halutessasi raaputtaa varovasti osan kurpitsan sisuksesta jäätelökauhalla tai lusikalla muita ruokalajeja varten. Leikkaa kurpitsalle kolmikulmaiset silmät ja hymyilevä suu samalla menetelmällä kuin irrotit hatun.

Halkaise avokadot ja poista kivet.
Viiltäkää ruokaveitsellä avokadonlihaan ruudukko ja pullauttakaa palat kuoresta ulos. Rapsuttakaa lihat isolle, laakealle lautaselle.
Muhentakaa avokadonpuolikkaat isolla laakealla lautasella käyttäen kahta haarukkaa, tai perunasurvinta. Muhennoksen tulee jäädä karkeaksi ja kokkareiseksi.
Purista limen mehu avokadojen päälle.
Sekoita haarukalla käännellen.
Lisää avokadohakkelukseen suola ja mustapippuri apukokin sekoittaessa.
Nypi korianterista lehdet omaan kulhoonsa ja leikkaa ne hienoksi saksilla.
Kuutioi tomaatti ja silppua kevätsipulit. Sekoita korianteri, tomaatti ja kevätsipulit guacamoleen.

Aseta kurpitsa tarjottimelle tai isolle lautaselle.
Lusikoi guacamole kurpitsan päälaesta sisään. Auta tarvittaessa lusikalla, että osa tahnasta pääsee valumaan suusta alustalle. Nosta hattu paikoilleen.
Asetelkaa koko komeus halloween-bileiden pitopöydän keskelle ja nostakaa viereen kulhollinen maissilastuja.

 

Resepteissä on eroteltu apukokin ja aikuisen hommat toisistaan selkeällä värikoodauksella, niin ettei niitä tarvitse miettiä erikseen ruoanlaiton lomassa:

Kahden_kokin_ohjeetMustalla, laihalla tekstillä merkityt ohjeet ovat aikuisen tehtäviä.

Lihavalla kursiivilla merkityt työvaiheet on tarkoitettu tehtäväksi yhdessä aikuisen kanssa joko taito- tai turvallisuussyistä (esim. osa paistamisesta tai mausteiden mittaaminen) tai koska se on yksinkertaisesti mukavampaa (esim. riisipaperiarkkien rullaus).

Teeman mukaisesti vaihtuvalla värillä merkityt paksut työvaiheet ovat apukokin hommia. 
Apukokin ei tarvitse suoriutua kaikista tehtävistä yksin. Jos apukokki kaipaa apua, se voidaan aina tehdä yhdessä loppuun. Kätevä apukokki voi puolestaan oman askareensa valmistuttua joko auttaa aikuista tai siirtyä seuraavaan työvaiheeseen. Ohjeet on  tarkoitettu sovellettaviksi apukokin iän, innostuksen ja päivän tunnelman mukaan.

Tämän blogin reseptit on testattu 3–9-vuotiaiden apukokkien kanssa. Tarkoitus on, että apukokin tehtävät onnistuisivat kaikkein pienimmiltäkin, mutta käytännössä kirja taipuu hyvin kaikenikäisten yhteisiin kokkaushetkiin.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s