Sitruunainen metsäsienipasta

Mainion metsäinen pasta on syksyn hitti.

Sitruunainen-metsasienipasta2 litraa tuoreita metsäsieniä: mustatorvisieniä, kantarelleja, tatteja tai suppilovahveroita.
1 sitruuna
3 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä + loraus keitinveteen
50 g voita
1 dl silputtua persiljaa
500 g pastaa, esim. gnocchi
0,5 tl suolaa
mustapippuria myllystä
50 g parmesaania + hieman tarjolle

Puhdistakaa sienet.
Revi tai pilko isommat sienet palasiksi.
Pane suolalla maustettu pastavesi kiehumaan. Leikkaa sitruuna lohkoiksi ja poista niistä siemenet. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet veitsellä ja pane hakkelus paistokasariin oliiviöljyn kera.
Kuullota valkosipuleita hetki.
Lisää sienet pannulle.
Paista sieniä muutama minuutti, kunnes ne ovat vetäytyneet kasaan.
Lisää voi pannulle.
Jatka paistamista, kunnes voi on kokonaan sulanut.
Siirrä pannu pois levyltä, mausta sienet suolalla ja sekoita. Lisää pastan keitinveteen loraus oliiviöljyä ja pane pasta kiehumaan. Silppua persilja (säästä muutama lehti koristeeksi).
Purista sienten sekaan mehu sitruunalohkoista, lisää muutama kierros mustapippuria myllystä ja persiljasilppu, sekoita ja maista. Raasta parmesaani omalle lautaselleen.
Kun pasta on al dente, valuta se ja hämmennä sienten sekaan kahden kauhan tai lastan avulla. Hämmennä sekaan parmesaaniraaste.
Koristele valmis pastaruoka muutamalla persiljanlehdellä. Kata pöytään pippurimylly ja hieman ylimääräistä parmesaaniraastetta.

 

Resepteissä on eroteltu apukokin ja aikuisen hommat toisistaan selkeällä värikoodauksella, niin ettei niitä tarvitse miettiä erikseen ruoanlaiton lomassa:

Kahden_kokin_ohjeet

 

Mustalla, laihalla tekstillä merkityt ohjeet ovat aikuisen tehtäviä.

Lihavalla kursiivilla merkityt työvaiheet on tarkoitettu tehtäväksi yhdessä aikuisen kanssa joko taito- tai turvallisuussyistä (esim. osa paistamisesta tai mausteiden mittaaminen) tai koska se on yksinkertaisesti mukavampaa (esim. riisipaperiarkkien rullaus).

Teeman mukaisesti vaihtuvalla värillä merkityt paksut työvaiheet ovat apukokin hommia.
Apukokin ei tietenkään tarvitse suoriutua kaikista hänelle merkityistä tehtävistä yksin. Jos johonkin työvaiheeseen menee paljon aikaa tai apukokki kaipaa apua, se voidaan aina tehdä yhdessä loppuun. Kätevä apukokki voi puolestaan oman askareensa valmistuttua joko auttaa aikuista tai siirtyä seuraavaan työvaiheeseen. Ohjeet on siis tarkoitettu sovellettaviksi apukokin iän, innostuksen ja päivän tunnelman mukaan.

Tämän blogin reseptit on testattu 3–9-vuotiaiden apukokkien kanssa. Tarkoitus on, että apukokin tehtävät onnistuisivat kaikkein pienimmiltäkin, mutta käytännössä kirja taipuu hyvin kaikenikäisten yhteisiin kokkaushetkiin.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s