Grillattu kanasalaatti

Tässä on kesäresepti kolmanteen potenssiin. Ensinnäkin: lomalla tulee mässäiltyä kaikkea hyvää yli äyräiden. Toiseksi: herkuttelua seuraa katumusharjoitus terveyskuureineen. Kolmanneksi: paras kesäruoka on kevyttä, tuoretta, ulkona valmistettua ja mielellään grillattua. Tässä reseptissä on nuo kaikki kolme samassa paketissa.

Grillattu-Kanasalaatti-0426

KANAMARINADI
1 sitruuna
3–6 valkosipulinkynttä, mieluiten tuoretta
2 tl suolaa
1 tl rouhittua mustapippuria
4 rkl oliiviöljyä
450 g broilerin fileepihviä, maustamattomia

SALAATTI
400–500 g parsakaalin kukintoja
1 sitruuna
4 rkl oliiviöljyä
0,5 tl suolaa
0,5 tl rouhittua mustapippuria
1–2 ruukkua tai kerää tukevalehtistä salaattia, kuten romainea, koosta riippuen

KANAMARINADI
Leikkaa sitruuna puoliksi tai sentin levyisiksi lohkoiksi.
Purista mehu puolikkaista sitruspusertimella tai lohkoista käsipelillä. Siemenet saavat hyvin jäädä marinadin joukkoon.

Grillattu-Kanasalaatti-2144Kuori ja silppua valkosipulinkynnet. Jos käytössäsi on tuoretta valkosipulia, sisimpiä kuoria ei tarvitse poistaa, vaan ne voi silputa sekaan. Lisää valkosipulisilppu apukokin puristaman sitruunamehun joukkoon.
Mitatkaa mukaan 2 tl suolaa, 1 tl rouhittua mustapippuria ja 4 rkl oliiviöljyä.
Sekoita marinadi haarukalla.
Leikkaa maustamattomat broilerin fileepihvit keskellä kulkevaa saumaa pitkin kahtia ja isompi puolikas vielä lihassyiden suuntaisesti puoliksi. Näin ne marinoituvat paremmin. Ne on myös helpompi grillata, kun pihvien ohuet ja paksut osat voidaan paistaa erikseen. Nosta palaset kulhoon.
Kumoa marinadi broilerinpalojen päälle.
Sekoita marinadi broilerinpalojen joukkoon lusikalla. Peitä kulho kelmulla tai lautasella ja nosta viileään. Anna marinoitua mielellään pari tuntia tai pidempään. Ota kulho huoneenlämpöön puolisen tuntia ennen grillausta.

SALAATTI
Pane 1,5 litraa vettä kiehumaan ja leikkaa sitruuna puoliksi tai sentin paksuisiksi lohkoiksi.
Purista mehu sitruunanpuolikkaista sitruspuristimella tai lohkoista käsipelillä.
Poista sitruunamehun pudonneet siemenet haarukalla.

Mitatkaa mukaan 0,5 tl suolaa ja rouhittua mustapippuria sekä 4 rkl oliiviöljyä.
Sekoita salaattikastike haarukalla.

Grillattu-Kanasalaatti-7178Erotelkaa parsakaalista kukinnot ja ohuine varsineen salaattia varten. Paksut varret voi säästää myöhempää käyttöä varten.
Revi tai leikkaa ruokaveitsellä salaatin lehdet parin sentin levyisiksi suikaleiksi kulhoon, laske päälle kylmää vettä, huljuttele puhtaiksi.

Nosta kiehuvan vesikattilan viereen kulho kylmää vettä. Nostele parsakaalin kukinnot pihdeillä, muutama kerrallaan, kiehuvaan veteen. Keitä vain 1 minuutti ja nosta kukinnot kylmään vesiastiaan.
Leikatkaa jäähtyneet parsakaalin kukinnot ruokaveitsellä 2–4 osaan, eli sopiviksi suupaloiksi. Sekoittakaa niiden joukkoon salaattikastike ja antakaa marinoitua sen aikaa, kun grillaatte broilerinpalat. Valuttakaa salaatinlehdet ja nostakaa viileään. Niitä ei kannata sekoittaa parsakaalien joukkoon vielä tässä vaiheessa, jotta ne pysyvät rapeina.

GRILLAUS
Kuumenna kaasugrilli tai valmistele hiillos. Nostele marinoidut broilerinpalat pihdeillä tai haarukalla ritilälle. Heitä marinadi pois.
Grillatkaa molemmilta puolilta kypsiksi, eli kunnes palat alkavat tuntua hieman raakaa broileria kiinteämmiltä. Kypsyyden oppii tunnustelemaan palojen kiinteyttä.

Tarvittaessa tarkista kypsyys leikkaamalla pala paksuimmasta kohdastaan. Sopivan kypsä broileri on mehevää, valkoista ja vielä kosteaa – ei enää yhtään punertavaa eikä vielä kuivaa koppuraa.
Nostelkaa grillatut palat lautaselle sitä mukaa kun ne kypsyvät, ja antakaa jäähtyä hetki ennen leikkaamista.

VAROITUS!
Viimeistään tässä vaiheessa grillatun broilerin sitruunaisen valkosipulinen tuoksu kantautuu kokkaussessiosta luistaneiden perheenjäsenten nenään.

Grillattu-Kanasalaatti-0397Meillä kävi niin, että kotiin kannettujen ”tärkeiden ylitöiden” parissa sohvaan juurtunut äiti raahasi vaivihkaa ja miltei muiden huomaamatta tietokoneensa ja punaviinilasinsa ulos vain parkkeeratakseen puutarhapöydän ääreen, eli  jäähtyvän lihalautasen viereen. Tästä seurasi luonnollisestikin pientä hävikkiä ennen kuin salaatti ehti valmistua.

SALAATIN KOKOAMINEN
Sekoittele salaatinkastikkeessa marinoituneiden parsakaalinkukintojen joukkoon suikaloidut salaatinlehdet. Käytä salaattiottimia tai kahta ruokalusikkaa.
Leikkaa grillatut ja jäähtyneet broilerinpalat poikkisyin terävällä veitsellä noin sentin paksuisiksi suikaleiksi.
Kaiva sekoittamasi salaatin keskelle kuoppa ja asettele suikaloidut broilerinpalat siihen.

VINKKI!
Grillatut-Valkosipulin-Kukinnot-0413Salaattia voi täydentää grillatuilla valkosipulin kukinnoilla  tai raastetulla parmesaanilla – tai vaikka molemmilla.

Resepteissä on eroteltu apukokin ja aikuisen hommat toisistaan selkeällä värikoodauksella, niin ettei niitä tarvitse miettiä erikseen ruoanlaiton lomassa:

Kahden_kokin_ohjeet

 

Mustalla, laihalla tekstillä merkityt ohjeet ovat aikuisen tehtäviä.

Lihavalla kursiivilla merkityt työvaiheet on tarkoitettu tehtäväksi yhdessä aikuisen kanssa joko taito- tai turvallisuussyistä (esim. osa paistamisesta tai mausteiden mittaaminen) tai koska se on yksinkertaisesti mukavampaa (esim. riisipaperiarkkien rullaus).

Lihavalla värikkäällä tekstillä merkityt työvaiheet ovat apukokin hommia.
Apukokin ei tietenkään tarvitse suoriutua kaikista hänelle merkityistä tehtävistä yksin. Jos johonkin työvaiheeseen menee paljon aikaa tai apukokki kaipaa apua, se voidaan aina tehdä yhdessä loppuun. Kätevä apukokki voi puolestaan oman askareensa valmistuttua joko auttaa aikuista tai siirtyä seuraavaan työvaiheeseen. Ohjeet on siis tarkoitettu sovellettaviksi apukokin iän, innostuksen ja päivän tunnelman mukaan.

Tämän blogin reseptit on testattu 3–9-vuotiaiden apukokkien kanssa. Tarkoitus on, että apukokin tehtävät onnistuisivat kaikkein pienimmiltäkin, mutta käytännössä kirja taipuu hyvin kaikenikäisten yhteisiin kokkaushetkiin.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s