Sitruunainen vinegretti ja vihreähkö salaatti

Kalifornian-vuoden aikana perheemme salaattikastikkeet olivat lähtöisin takapihamme sitruunapuusta. Sitruunasta saa kastikkeeseen saman happamuuden kuin etikasta, mutta maku on raikkaampi ja usein myös enemmän lasten mieleen.

Sitruunainen_Vinegretti-6468VINEGRETTI
1 luomusitruuna
1 valkosipulinkynsi
1 rkl kevätsipulia tai varhaissipulia
silputtuna
4 rkl oliiviöljyä
0,5 tl suolaa
0,5 tl rouhittua mustapippuria

Pese sitruuna hyvin.
Raasta raastimen hienoimmalla terällä sitruunan kuoresta ulointa, keltaista pintaosaa noin 1 tl verran.
Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi ja leikkaa sitruuna tukeviksi lohkoiksi.
Purista sitruunanlohkoista mehu pieneen kulhoon – noin 2 rkl riittää. Lisää joukkoon valkosipulihakkelus ja raastettu sitruunankuori.
Silppua kevätsipuli terävällä veitsellä ja lisää kastikkeeseen.
Sekoittakaa öljy kastikkeeseen. Mitatkaa mukaan suola ja rouhittu mustapippuri.
Sekoita hyvin.

Vihreahko_salaatti-6744SALAATTI
iso kulhollinen lehteviä kasviksia
salaatteja, rucolaa tms.
8 kirsikkatomaattia
1 kurkku
pari porkkanaa kuorimaveitsellä
suikaloituna
12 kalamataoliivia, mielellään
kivettömiä


Revi salaatinlehdet isoon kulhoon syötävän kokoisiksi palasiksi. Poista tarvittaessa kovat keskiruodot. Laske lehtien päälle kylmää vettä, huljuttele ne puhtaiksi ja nosta siivilään valumaan.

Huuhtele ja puolita kirsikkatomaatit. Pese ja leikkaa kurkku kapeiksi suikaleiksi.
Pätki kurkkusuikaleet ruokaveitsellä suupaloiksi.
Suikaloi kuorimaveitsellä porkkanat ohuiksi lastuiksi ja pilko kalamataoliivit, poista mahdolliset kivet.
Rakentakaa salaatti juuri ennen tarjoilua. Apukokki sekoittaa salaattia kahdella lusikalla ja aikuinen lisää lehtien joukkoon kurkunpalat, tomaatit, oliivit ja viimeiseksi sitruunaisen vinegretin.

VINKKI!
Kokeilkaa valmistaa vinegretti pienessä kierrekannellisessa lasipurkissa, joka on pesty huolellisesti. Pilttipurkki tai oliivipurkki käy mainiosti. Kansi tiukasti kiinni – hyrskytä – valmis!

Kirjassamme  Apukokki maailmalla (s. 26) julkaistu resepti löytyy myös videolta, jolla valmistamme sen makoisan Pasta Alfredon kyytipojaksi.

Resepteissä on eroteltu apukokin ja aikuisen hommat toisistaan selkeällä värikoodauksella, niin ettei niitä tarvitse miettiä erikseen ruoanlaiton lomassa:

Kahden_kokin_ohjeet

 

Mustalla, laihalla tekstillä merkityt ohjeet ovat aikuisen tehtäviä.

Lihavalla kursiivilla merkityt työvaiheet on tarkoitettu tehtäväksi yhdessä aikuisen kanssa joko taito- tai turvallisuussyistä (esim. osa paistamisesta tai mausteiden mittaaminen) tai koska se on yksinkertaisesti mukavampaa (esim. riisipaperiarkkien rullaus).

Teeman mukaisesti vaihtuvalla värillä merkityt paksut työvaiheet ovat apukokin hommia. 
Apukokin ei tietenkään tarvitse suoriutua kaikista hänelle merkityistä tehtävistä yksin. Jos johonkin työvaiheeseen menee paljon aikaa tai apukokki kaipaa apua, se voidaan aina tehdä yhdessä loppuun. Kätevä apukokki voi puolestaan oman askareensa valmistuttua joko auttaa aikuista tai siirtyä seuraavaan työvaiheeseen. Ohjeet on siis tarkoitettu sovellettaviksi apukokin iän, innostuksen ja päivän tunnelman mukaan.

Tämän blogin reseptit on testattu 3–9-vuotiaiden apukokkien kanssa. Tarkoitus on, että apukokin tehtävät onnistuisivat kaikkein pienimmiltäkin, mutta käytännössä kirja taipuu hyvin kaikenikäisten yhteisiin kokkaushetkiin.

Jätä kommentti